Kategorija: Novice

Kje parkirati v Ljubljani ?

Ljubljana se enako kot preostale prestolnice sveta sooča s pomanjkanjem parkirnih mest v središču mesta. Iskanje le teh lahko včasih postane pravi izziv. V jutranjih in popoldanskih urah lahko pričakujete gnečo na vseh vpadnicah v center mesta. Zato se je v prestolnico Slovenije priporočljivo odpraviti z vlakom, avtobusom ali z deljenim prevozom. Staro mestno jedro je za avtomobile nedostopno, cona namenjena pešcem in kolesarjem pa se povečuje Iz leta v leto. Železniška in avtobusna postaja se nahajata v neposredni bližini starega mestnega jedra. Svoj avtomobil lahko parkirate tudi na enem izmed 6 Parkiraj in se pelji parkirišč. Ta se nahajajo v bližini obvoznic in bolj prometnih cest. Tako se lahko izognete gneči, ter se v središče mesta podate z javnim prevozom.

 

Foto: B. Samec

 

Zagotovo je najhitrejše prevozno sredstvo v Ljubljani prav kolo, saj ima Ljubljana skupno več kot 230 km urejenih kolesarskih poti. V Ljubljani si lahko kolo izposodite na enem izmed 38 postajališč BicikeLJ. Kolo lahko prevzamete in vrnete na enem izmed postajališč, ki se nahajajo po vsej Ljubljani.

 

Foto: P. Logar

 

Vsem, ki se kljub vsemu želijo v središče mesta podati z avtomobilom, priporočamo parkiranje v eni izmed parkirnih garaž. Najbolj centralno locirana parkirna hiša je na Kongresnem trgu. Tako boste po petih minutah hoje že občudovali lepote Ljubljane iz Tromostovja. V kolikor parkirate na ulici, bodite pozorni na barvo talnih označb. Modra barva označuje javna parkirna mesta, medtem ko rumena označuje privatna parkirišča. Cene parkiranja se gibljejo od 0,6 do 1,5€/uro. Čas parkiranja je lahko na nekaterih mestih omejen na 1, 2 ali 4 ure. V kolikor se odpravljate v Hotel Park Urban&Green, lahko svoj avtomobil pustite v bližnji parkirni hiši Komenskega ( 15€/na dan ). V soboto od 15:00 ure naprej in do ponedeljka do 7:00 so vsa javna parkirna mesta zastonj.

Ob svojih potovanjih poskusimo zmanjšati naš vpliv na okolje, zato uporabimo javni prevoz in svoje raziskovanje Ljubljane nadaljujmo s kolesom ali peš.