Kategorija: Novice

Poletje brez plastičnih slamic

Plastika je snov s katero se srečujemo vsak dan, ampak ali se resnično zavedamo njenega vpliva na okolje ? V tem trenutku na svetovni ravni proizvedemo 300 milijonov ton plastike letno zgolj za proizvodnjo plastičnih vrečk, plastenk in plastične embalaže. Od tega recikliramo in ponovno uporabimo zgolj 10%. To bi lahko v prihajajočih letih povzročilo ekološko katastrofo, katere posledice bomo trpeli vsi, v kolikor ne bomo hitro ukrepali. Ogromen delež plastike konča v naših oceanih, to predvsem velja za države  »tretjega sveta«, ki še vedno nimajo vzpostavljenih primernih rešitev za zbiranje teh odpadkov oziroma so preprosto preplavljene s odpadki. Na koncu dneva, plastična vrečka konča v našemu želodcu, saj se plastika razgradi na mikroplastiko, katero zaužijejo morski organizmi. Po nekaterih ocenah strokovnjakov bo v oceanih do leta 2050 po teži več plastičnih odpadkov kot rib. 3 milijarde svetovnega prebivalstva se za svoj dnevni vnos beljakovin zanaša na morje.

Letošnji slogan Dneva zemlja se glasi: Končajmo onesnaževanje s plastiko. V skladu s tem je Evropska komisija podala predlog popolne prepovedi plastike za enkratno uporabo. V primeru sprejetja bi to pomenilo, da bi vsa plastika v obtoku do leta 2030 morala biti primerna za recikliranje oziroma bi bila v nasprotnem primeru prepovedana. V prihodnje je ključno poiskati rešitve ravnanja s plastiko za enkratno uporabo kamor spadajo: plastične vatirane palčke, plastičen pribor, plastični krožniki in slamice. Slovenski centri za zbiranje odpadkov so še pred leti veljali za svetovni vzor, kjer smo reciklirali tudi do 95 % odpadkov. Danes so ti preplavljeni s prevelikim številom odpadkov, za katere preprosto ni prostora.

Prva plastenka je bila proizvedena v letu 1947 in se bo popolnoma razgradila še le leta 2347. V ZDA je druga najbolj prodajana pijača prav voda v plastičnih plastenkah. Za boljše razumevanje: ena plastična vrečka se razkraja 10-20 let, plastenka do 450 let in ena sama slamica do 200 let. Zato naslednjič pomislite na okolje, preden v trgovini vzamete plastično vrečko in kupite plastenko vode ali katere druge pijače.

V Hotelu Park Urban&Green smo zavezani k trajnostnemu razvoju, zato smo že pred časom sprejeli prepoved plastičnih embalaž, v naših mini barih ni plastenk, iz vseh sob smo odstranili mila in šampone v plastičnih embalažah, plastične kozarčke smo zamenjali s papirnatimi,… Naš naslednji korak je POLETJE BREZ SLAMIC in za tem popolna prepoved plastičnih slamic. Te bomo v prihodnje zamenjali s okolju prijaznejšimi papirnatimi slamicami. S tem želimo pozitivno vplivati na okolje, ter postati vzor našim gostom, zaposlenim in lokalni skupnosti.

S 1.7.2018 bomo popolnoma odstranili plastične slamice iz našega bara, se nam pridružiš ?