Kategorija: Nasveti

Kako vključimo trajnostni razvoj v svoj vsakdan

Generalna skupščina UNWTO je leto 2017 razglasila za leto posvečeno trajnostnemu turizmu za razvoj. Populacija sveta še vedno narašča, zato je pomembno, da se zavedamo nujnih rešitev za bolj trajnostni razvoj. Svet se sooča s pomanjkanjem virov vse od vode, nafte in hrane. Ogromno teh problemov je mogoče rešiti prav s trajnostnim razvojem. Vsak izmed nas lahko z majhnimi koraki, prispeva nekaj za boljši jutri. Torej predstavili vam bomo nekaj načinov, kako lahko izboljšate svoj vpliv na okolje in s tem tudi prihranite.

 

Nekaj predlogov, kako poskrbeti za trajnostni razvoj :

 

  • Zmanjšajmo, ponovno uporabimo in reciklirajmo – ko kupujemo stvari, poskusimo izbrati izdelke z manj embalaže ali okolju bolj prijazne embalaže, nekatere odpadke lahko ponovno uporabimo, kot na primer biološki odpadki – kompost, steklene posode – za shranjevanje raznih stvari,… Ostale odpadke recikliramo tako, da jih razvrstimo v koš prave barve oziroma jih poskusimo uporabiti ponovno.
  • Zmanjšanje porabe vode in elektrike – ta prva koraka sta dokaj enostavna in splošno znana. Za zmanjšanje vode poskrbimo na enostaven način. Poskrbimo, da voda kje ne pušča, med ročnim pranjem posode vmes zapiramo vodo, enako storimo pri umivanju zob in tuširanju. Za zmanjšanje porabe električne energije poskrbimo tako, da za seboj ugašamo luči, računalnik in ostale naprave izključimo iz elektrike ob neuporabi. S tem mislimo predvsem mobilne polnilce, televizijo, mikrovalovno pečico, radio,… V poletnih mesecih za ohladitev ni potrebno imeti vklopljene klimatske naprave skozi ves dan. Ko prostor ohladimo, lahko klimatsko napravo izklopimo. Enako velja za gretje v zimskem letnem času.
  • Kupujte LOKALNO – večina hrane, ki jo zaužijemo oziroma kupimo v trgovinah prihaja iz krajev, ki so lahko oddaljeni več tisoč kilometrov. Čeprav veliko večino hrane kupljene v trgovinah lahko najdemo v radiju 10 – 20 km. Kupite sadje in zelenjavo na lokalni tržnici ali jo kupite na bližnji kmetiji. Tudi preostale izdelke poskušajte kupiti lokalno in s tem podprite lokalna podjetja. Seveda svoje nakupe opravimo z eko-vrečko in ne kupujemo nepotrebnih plastičnih vrečk.
  • Naravna kozmetika in čistila – kozmetika, katere proizvajalci so večje multinacionalke dokazano vsebujejo nekatere kemikalije idr. Tako šamponi na primer vsebujejo natrijev klorid, sintetični vonj in barvo itd. Enako velja za čistila, ki vsebujejo ogromno število kemikalij. Danes je na trgu ogromno proizvajalcev, ki so specializirani za naravne kozmetične izdelke in čistila. Naravna čistila in kozmetiko lahko izdelamo tudi sami.
  • Prevoz – za svoj prevoz raje kot osebni avto izberemo javni prevoz ali kolo. V kolikor smo primorani izbrati osebni avtomobil, s seboj vzemite osebe, ki potujejo v enako smer in s tem zmanjšajmo število avtomobilov na cesti.
  • Branje in izobraževanje – splet nam danes omogoča dostop do ogromno informacij. Uporabite to sebi v prid, poiščite kakšno dobro internetno stran, prebirajte bloge ali si oglejte video vsebine na temo trajnostnega razvoja. Vsak dan se naučimo nekaj novega.
  • Donacija dobrodelnim organizacijam – vsak izmed nas se je kdaj znašel v osebni krizi. V svojem okolju poiščite dobrodelno organizacijo, ki ima po vašem mnenju dober namen in od občasno donirajte denar ali pa jim namenite svoj čas in izkušnje.
  • Investicija v prihodnost – so investicije, katere so prvotno morda med dražjimi, vendar dolgoročno gledano bolj ugodne in okolju prijaznejše. Torej pri nakupu avtomobila razmišljajte o nakupu električnega ali hibridnega avtomobila. Pri gradnji hiše pretehtajmo možnost postavitve sončnih celic. Za žarnice izberimo LED osvetljavo ali CFL žarnice.
  • Vrt – če imate nekaj odveč prostora okoli hiše, uredite vrt in si zelenjavo pridelajte sami. Uporabljajte naravna gnojilo in čim manj pesticidov in škropiv. V kolikor živite v stanovanjskem bloku in imate balkon lahko tudi tega uporabite kot svoj mali urbani vrt. Zalivajte vrt z deževnico, da prihranite s porabo vode.
  • Prekličite prejemanje reklamnih katalogov – vsi prejemamo na dom ogromno reklamnih oglasov natisnjenih na papir zgolj, da jih enkrat prelistamo. Zato prekličite pošiljanje le teh in si jih oglejte na spletnih straneh ponudnikov.

Prestopiti na bolj trajnostni način življenja ni nobena »umetnost«, saj lahko z nekaj preprostimi koraki ogromno pripomoremo za boljši jutri. Svoje navade nato poskusimo prenesti na ljudi okrog nas in predvsem na naše bodoče generacije. Znanje in ozaveščenost sta lahko naši najboljši orožji.